De Groep

Speltakken

De leden van Stella Maris zijn verdeeld over verschillende leeftijdsgroepen, die ‘Speltakken’ genoemd worden. In alle Speltakken zitten jongens en meisjes.  

  • Scheepsmaatjes: 7 t/m 10 jaar oud
  • Troep: 11 t/m 15 jaar oud
  • Wilde Vaart: 16 t/m 18 jaar oud
  • Stam: vanaf 18 jaar oud

Scheepsmaatjes

De Scheepsmaatjes bestaat uit 20 tot 30 jongens en meisjes tussen de 7 en 10 jaar. Elke zaterdag komen wij van 13.00 uur tot 16.00 uur in Geldrop samen. Bij de Scheepsmaatjes worden landspelen en waterspelletjes afgewisseld. We gaan vaak kanoën en roeien op het kanaal of een speurtocht lopen in het bos. Ook maken de Maatjes kennis met het zeilen in een zeilboot.
Een aantal weekenden per jaar gaan de Scheepsmaatjes op weekend naar onze tweede locatie bij Lith. Daar hebben we meer de ruimte en gaan we met de hele groep twee dagen kanoën, zeilen, spelen, zwemmen en kunnen we zelfs een kampvuur maken. ’s Avonds slapen we met zijn allen in tenten òf op het water in een echt schip (de Uitkomst). Het hoogtepunt van het Stella Maris jaar is altijd het zomerkamp. Tijdens de zomervakantie gaan we een hele week kamperen op een leuke plek aan het water ergens in Nederland. Hier ervaren we een week lang één groot avontuur. Tijdens deze week kunnen de Scheepsmaatjes ook oefenen voor hun insignes zoals knopen, EHBO, roeien, kanoën enzovoort.
De Scheepsmaatjes worden enthousiast begeleid door een Stafteam. Zij zorgen dat er elke week een leuk programma is voor de kinderen en organiseren de weekenden en het kamp. Het Stafteam bestaat uit ongeveer zes personen die zelf ook al een hele tijd bij Stella Maris zitten en goed weten wat leuk is om met de kinderen te doen. Veel Stafleden zijn zelf ooit Scheepsmaatje geweest!

Troep

Als je tussen de  11 en 15 jaar oud bent , kom je bij de Troep van Stella Maris. Ook hier worden op zaterdag veel leuke spellen en andere buitenactiviteiten georganiseerd. Maar, de nadruk ligt bij de Troep meer op het zeilen en het onderhoud van de vloot. Naast de ‘gewone’ opkomsten in ons Troeplokaal noemen we hier een aantal andere Troepsactiviteiten: zes keer per jaar een Troepsweekend op onze tweede locatie in Lith, twee weken zomerkamp ergens in Nederland, de Zwijntjes- en Biggetjesrace (een zeilwedstrijd tussen verschillende waterscoutinggroepen uit de regio), een zeilweek om je op te leiden voor het officiële CWO-diploma Kielboot 3, collecteren voor  KWF kankerbestrijding en het begeleiden van de Pakjesboot bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven.

Binnen de Troep worden zogenaamde bakken (groepjes) gevormd van jongens of meisjes. De bakken zijn gekoppeld aan een boot en hebben een eigen ruimte in het Troeplokaal. Activiteiten voer je meestal met je bak uit. Op basis van leeftijd en ervaring zijn er een aantal verschillende ‘rangen’ binnen de bakken. Het oudste en meest ervaren bakslid wordt de Bootsman genoemd. Hij of zij is verantwoordelijk voor de bak en is de verbinding tussen de Staf en andere baksleden. Zo hoor je van je Boots wat de bedoeling is bij de activiteiten en leer je bijvoorbeeld ook de fijne kneepjes van het zeilen, roeien en wrikken. De Boots heeft een Kwartiermeester onder zich die wordt klaargestoomd om ook de verantwoordelijkheid van een bak te dragen, zodat de Kwartier kan doorgroeien tot een goede Boots. Tijdens de weekenden in Lith en op zomerkamp slaap je samen in een tent en vaar je met je bak in je ‘eigen’ Lelievlet.  Zo vorm je al gauw een hecht team met je medebaksleden. Al varend worden veel verschillende spellen gedaan, die vaak eindigen in een zwempartij.

Na het vaarseizoen is jullie boot toe aan een flinke opknapbeurt. De winter wordt er dan ook aandacht besteed aan het onderhoud. Ook dit voer je samen met je bak uit: schuren, verven, lakken, de zeilen en de lijnen controleren en waar nodig repareren, het hoort er allemaal bij. Gelukkig zijn ook deze opkomsten, in ons Troeplokaal in Geldrop, altijd heel gezellig en is er natuurlijk voldoende tijd om ook lekker te chillen met elkaar.

De Troep wordt begeleid door een Stafteam dat uit ongeveer zes personen bestaat; allemaal enthousiaste Stella Maris leden die zelf vaak al jaren actief zijn binnen de vereniging. Het Stafteam wordt aangestuurd door de Schipper van de Troep. Het stafteam bedenkt samen programma’s voor de opkomsten en begeleiden de Bootsmannen bij hun activiteiten en aansturing van hun bak. De Staf zorgt voor een soepele opkomst en plant de grotere activiteiten als weekenden en het zomerkamp. Daarnaast verzorgen zij de zeiltheorielessen en coördineren ze het onderhoud aan de vloot. De leden van het Stafteam zijn bevlogen vrijwilligers die met veel plezier hun zaterdagen besteden aan Stella Maris

Wilde Vaart

De Wilde Vaart is een speltak voor jongens en meisjes tussen de 16 en 18 jaar. De leden van de Wilde Vaart bedenken de programma’s die zij doen zelf, onder begeleiding van hun twee Schippers. Wij gaan zelfstandig het water op onder alle omstandigheden, ook ’s nachts, met een zeilboot of een buitenboordmotor. Op weekend gaan we bijvoorbeeld op meerdaagse zwerftochten. De Wilde Vaart gaat zes keer per jaar op weekend. Twee keer per jaar mogen zij een eigen invulling geven aan het weekend. De Wilde Vaart gaat één keer per jaar twee weken op zomerkamp.

Stam

De Stam is de speltak binnen Stella Maris voor de leden in de leeftijd vanaf 18 jaar. De Stam is bedoeld als vooropleiding om uiteindelijk Staflid te worden bij een van de andere speltakken binnen de vereniging. Elk jaar starten we met een (deels) nieuwe groep en proberen we een topjaar neer te zetten waarbij programma’s, weekenden en zomerkamp centraal staan. De programma’s worden wekelijks door twee andere Stamleden, onder begeleiding van de Stamschippers georganiseerd, en omvatten ludieke acties, teambuildings-activiteiten en onderhoud aan de vloot en het gebouw. Hierdoor leren de leden middels verantwoordelijkheid en pro-activiteit de vaardigheden van het Staflid zijn. Het twee weken durende zomerkamp is ook aan de leden zelf om te plannen en in te vullen, zolang varen en activiteiten de boventoon voeren. Uiteraard komt daar een hoop bij kijken, zoals het organiseren van de tocht en het vooraf vergaren van financiële middelen om het kamp te kunnen bekostigen. Dit laatste doen we door te klussen voor grote en kleine ondernemingen zoals Park Hilaria, Marathon Eindhoven, Park Theater en vele anderen. Zó onderhouden wij de Stam en de gezelligheid van Stella Maris Waterscouting.

Lid worden

Ben je enthousiast geworden over Stella Maris waterscouting? Kom gerust eens meedoen om te kijken of het wat voor je is! Via onderstaand contactformulier kunt een afspraak maken.

Kosten

Per 1 januari 2022:
Maandcontributie Scheepsmaatjes: €21,50
Maandcontributie Troep: €21,50
Maandcontributie Wilde Vaart: €21,50
Zomerkamp Scheepsmaatjes €137,50
Zomerkamp Troep €212,50
Zomerkamp Wilde Vaart €212,50
Reddingsvest borg €22,50
Reddingsvest huur (per jaar) €7,50

Stella Maris wil voorkomen dat kinderen door geldgebrek niet mee kunnen doen. Ook als u de contributie niet kunt voldoen, kan uw kind lid worden (bijvoorbeeld met hulp van Stichting Leergeld). Neem voor meer informatie contact met ons op.